«Μισώ το σχολείο δεν θέλω να πάω πίσω»

by Μαρία Σκόρδου

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι δεν θέλεις να πας στο σχολείο; Πολλά παιδιά όλων των ηλικιών την έχουν κάνει αυτή τη σκέψη. Συνήθως αυτή η σκέψη δεν κρατάει πολύ, μπορεί να είναι ένα δύσκολο διαγώνισμα την άλλη μέρα, μπορεί να πιστεύουμε ότι θα περάσουμε πιο ωραία στο σπίτι ειδικά αν είμαστε μικροί , μπορεί απλά να έχουμε μια δύσκολη εβδομάδα. Και μετά περνάει.  Σε μερικές όμως περιπτώσεις το συναίσθημα του «μίσους» το βάζω σε εισαγωγικά καθώς αυτό είναι ένα πολύ έντονο συναίσθημα κρατάει περισσότερο από μια εβδομάδα.   Αλλά τι συμβαίνει όταν αυτό το συναίσθημα κρατήσει περισσότερο; Τι μπορούμε να κάνουμε όταν το «μίσος» γίνεται βάρος στη σχολική μας τσάντα και μας πλακώνει στο πάπλωμα κάθε πρωί.  

Δυστυχώς ή ευτυχώς το σχολείο είναι γεγονός για την ζωή κάθε παιδιού καθώς η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει το παιδί να χτίσει το μέλλον που θέλει. Ή τουλάχιστον αυτό προσπαθεί. Καθώς λοιπόν η υποχρεωτική εκπαίδευση είναι περίπου δεκατέσσερα χρόνια ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε όταν φτάσουμε στο σημείο να το μισήσουμε. 

Οπότε ας μιλήσουμε για το σχολείο και τι μπορείς να κάνεις όταν δεν σου αρέσει.

Σημάδια και επιπτώσεις του σχολικού άγχους 

Η ανησυχία που είναι και αυτό ένα συναίσθημα όπως και όλα τα συναισθήματα επηρεάζει το σώμα σου. Ένα παιδί που έχει άγχος  για το σχολείο μπορεί  να έχει πονοκεφάλους ή στομαχόπονους. Μπορεί να το πονάει η κοιλιά του το πρωί και να θέλεις να κάνεις εμετό.

Αρκετές φορές η δυσκολία για να κοιμηθεί το βράδυ ένα παιδί μπορεί να είναι και αυτό ένα σημάδι του άγχους. Συνήθως πριν κοιμηθούμε μας έρχονται στην σκέψη μας όλα εκείνα που έχουν συμβεί μέσα στην ημέρα και τι έχουμε να κάνουμε την επόμενη. Και αν δεν κοιμάσαι αρκετά μπορείς να νιώθεις κουρασμένος και να είσαι γκρινιάρης. Η κούραση μπορεί να κάνει το σχολείο να φαίνεται χειρότερο και τις ώρες ατελείωτες.

Όταν είσαι αγχωμένος μπορεί να έχεις δυσκολία να πάρεις αποφάσεις. Το πρωί μπορεί να μην ξέρεις τι θες να φας ή τι θες να φορέσεις; Επειδή δεν θες να πας στο σχολείο δεν φτιάχνεις τα πράγματα σου και το πρωί συνήθως κάτι ξεχνάς και πολλές φορές χάνεις το λεωφορείο ή τσακώνεσαι με τους γονείς σου γιατί αργείς. Το να μείνεις στο σπίτι μια μέρα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή αλλά το κάνει πιο δύσκολο να πας στο σχολείο την επόμενη μέρα. 

 

Γιατί σε μερικά παιδιά δεν αρέσει το σχολείο

Αν δεν σου αρέσει το σχολείο, το πρώτο βήμα είναι να βρεις το γιατί. Μπορεί να μην σου αρέσει το σχολείο γιατί υπάρχουν παιδιά που σε πειράζουν, ή γιατί ένα παιδί που δεν σου αρέσει θέλει να είναι συνέχεια δίπλα σου. Ή γιατί μπορεί να μην τα πας καλά με κάποιον δάσκαλο. Επίσης μπορείς να ανησυχείς ότι δεν έχει πολλούς φίλους.

Μερικές φορές μπορεί υπάρχει πρόβλημα με κάποιο μάθημα ή με κάποια εργασία. Μπορεί η εργασίες να είναι τόσο εύκολες που να βαριέσαι. Ή μπορεί οι εργασίες να σου φαίνονται τόσο  δύσκολες και να νιώθεις ότι δεν είσαι τόσο έξυπνος όσο τα άλλα παιδιά. Η ανάγνωση μπορεί να σε δυσκολεύει, αλλά σου ζητάνε να διαβάζεις πολύ. Μπορεί να μένεις πίσω σε σχέση με τους άλλους και να σου φαίνεται ότι δεν θα μπορέσεις να τους φτάσεις ποτέ. Μπορεί να έχεις ανησυχίες, άγχη ή προβλήματα με θέματα που δεν έχουν να κάνουν με το σχολείο που σε κάνουν να δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς.

Όταν σταματήσεις να σκέφτεσαι γιατί δεν σου αρέσει το σχολείο, μπορείς να αρχίσεις να σκέφτεσαι πώς  μπορούν να γίνουν τα πράγματα καλύτερα. 

 

Βρίσκοντας  Βοήθεια 

Μια καλή ιδέα είναι να μιλήσεις σε κάποιον για τα προβλήματα που έχεις στο σχολείο. Η μαμά σου, ο μπαμπά σου, ένας συγγενή που εμπιστεύεσαι, ένας δάσκαλο, ο σχολικός σύμβουλος, ένας ψυχολόγος μπορούν να σε ακούσουν και να σε βοηθήσουν. Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσεις σε ένα ενήλικα ιδιαίτερα αν το πρόβλημα σου είναι ότι κάποιος σε πειράζει ή κάποιος σε χτυπάει. 

Μια καλή ιδέα είναι να γράψεις τα συναισθήματα σου σε ένα ημερολόγιο ή να ζωγραφίσεις αυτό που σου συμβαίνει αν δεν σου αρέσει να γράφεις. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος να βγάλεις τα συναισθήματα που έχουν «κολλήσει» μέσα σου και σε εμποδίζουν να χαλαρώσεις. Αυτά που γράφεις δεν χρειάζεται να τα μοιραστείς με κανέναν αν δεν θέλεις.  

Αν νοιώθεις αποδιοργανωμένος (ότι δεν μπορείς να οργανώσεις το χρόνο σου σε σχέση με τις εργασίες του σχολείου) ζήτησε από κάποιον ενήλικα να σε βοηθήσει ή στο δάσκαλό ή σε κάποιον ψυχολόγο. Επίσης, αν έχεις πρόβλημα με κάποιο μάθημα ζήτησε βοήθεια από το δάσκαλό σου ή από τους γονείς, ακόμα και αν δεν μπορέσουν να σε βοηθήσουν άμεσα θα γνωρίζουν την δυσκολία σου. 

Προσπάθησε να μην αφήνεις πράγματα που δεν καταλαβαίνεις για πολύ καιρό. Είναι πιο εύκολο να μάθεις ένα κεφάλαιο παρά ένα ολόκληρο βιβλίο.

 

Πώς να νοιώσεις καλύτερα για το σχολείο 

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι δεν σου αρέσει το σχολείο , μπορείς να κάνεις κάτι από τα παρακάτω: 

• Πρώτα γράψε σε ένα χαρτί τι δεν σου αρέσει στο σχολείο.

• Μετά κάνε μια λίστα με τα πράγματα που σου αρέσουν (γράψε κάτι ακόμα και αν αυτό είναι μόνο τα πράγματα που κάνεις στο διάλειμμα , αυτό είναι μια αρχή!)

Μετά δες τι μπορείς να αλλάξεις από τη λίστα σου με τα πράγματα που δεν σου αρέσουν; Όταν θυμάσαι να κάνεις τις ασκήσεις σου δεν σε κάνει να νιώθεις πιο σίγουρος και πιο καλά όταν σε σηκώνουν μέσα στην τάξη; Σκέψου αν μπορείς να ζητήσεις βοήθεια με τις ασκήσεις που σε δυσκολεύουν;  Σκέψου σε ποιον μπορείς να μιλήσεις όταν έχει ένα πρόβλημα στο σχολείο;  Μπορείς να βρεις ένα τρόπο να δείξεις το ταλέντο σου ή κάποιο από τα ενδιαφέροντά σου στο σχολείο σου; Αν κάνεις έστω και έναν φίλο δεν θα νιώσεις λιγότερο μόνος;  Αν βοηθήσεις κάποιον άλλον να νιώσει λιγότερο μόνος μπορείς να νιώσεις καλύτερα; 

Βέβαια μπορεί να μην καταφέρεις να αλλάξεις τα πάντα στη λίστα σου με τα πράγματα που δεν σου αρέσουν. Κάποιος που σε πειράζει δεν θα εξαφανιστεί έτσι απλά. Το διάβασμα μπορεί να είναι πάντα δύσκολο. Αλλά αυτό είναι εντάξει. Συγκεντρώσου σε αυτά που μπορείς να αλλάξεις και μπορεί η επιστροφή στο σχολείο να γίνει πιο ευχάριστη.     

 

Μαρία Σκόρδου
Σχολική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

 

 

http://kidshealth.org